Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek, baktériumok és kórokozók

Betegségek, baktériumok és kórokozók

 

 

 

 

 

 

 

A sárkányok ugyanúgy lehetnek betegek, mint más állatok. Vannak halálos betegségek, de vannak rovarszerű élősködők, melyek nagyon undorítóan okoznak betegségeket. Az ember mellett az élősködők azok a lények, amik a halálát okozhatják a sárkányoknak. Most itt, párat bemutatok közülük:

 

 

 

 

 

Betegségek, sérülések következményei

 

 

Sárkányhimlő: Ez egy aprócska kórokozónak köszönhető. Ha a sárkány megsérült, vérének szaga messzire elérződik. Ha ezt a szagot megérzi a Varotudon, rögtön útra kel, hogy befészkelje magát a sárkány sebébe. Ott mindent megrág, mert kedvenc tápláléka a sárkány hús. Szájában több millió baktérium van, ami megfertőzi a sárkány pikkelyeit. Olyan, mint a pestis. Fekete, viszkető dudorok jelennek meg a sárkányon, aki nem tudja leszedni ezeket a kiütéseket. A baktériumok pedig megfertőzik a vérét, és az állat pár hét múlva meghal.

 

 

Nátha: Gondolom, már neked is volt náthád, de a sárkányoknál egészen más ez a kis betegség. Ha a sárkányok sokáig nem okádnak tüzet (pl. 2 évig) akkor a petróleumok, vagy az északi szárnyas jégsárkány esetében salétromok egyszerűen „úgy érzik, hogy rájuk már nincs szükség”, ezért felszívódnak. Nem tudni miért, ha a sárkány ilyenkor tüzet akar fújni, takony keletkezik orrjárataiban, ami gyulladásokat okoz az egész fejrendszerében. 

 

 

Izomláz: A sárkányoknál pont olyan az izomláz, mint nálunk, de nagyobb hatással van az életükre, hisz nekik az izmok használata elengedhetetlen a zsákmány elejtéséhez.

 

 

Szemhártya gyulladás: a sárkány szeme érzékeny a vízre, és ha nincs a látószerve átlátszó szemhéjjel védve, gyulladást kap, ami rossz hatással van a sárkány életére. Igaz, hogy jó a hallása és szaglása, mégis, látás nélkül nem képes elejteni zsákmányát, ami éhhalálhoz vezet.

 


 
 

 

Élősködők

 

 

Varotudon: A hatalmas sárkányoknak (látszólag) semmi sem ellenállhat. Varotudon,  ez a mocsárlakó, rágókkal felszerelkezet lény a sárkány halálos ellensége. A kinézete: orsó formájú, kemény páncéllal.

 

 

Gerineumon: Ez a kis hüllő nagyon furcsa kinézetű: kukac testalkata és undorító nyolc részre osztott csőre van, melyet ha kinyit két, undorító zöld nyelv tapogatja ki a sárkány gyenge pontjait. Ha ezt a feladatot teljesítette, elkezdi felszabni rendkívül éles karmaival a sárkány pikkelyeit és belemászik, hogy ott nyálát ,,szétküldje” ereiben. Így a sárkány a mérgező nyáltól elkezd egyre szenvedni, míg nem kómába esik, majd meghal. A Gerineumon ezután lerakja petéit a tetembe, melyek életük első három évében ott élnek.

 

 

Megjegyzés: Létezik néhány ritka betegség, ami megtámadhatja a sárkányokat, általában egy rosszul sikerült varázslat eredményeképpen. Ilyenkor érdemes sárkányorvost felkeresni.

 


 
 

 

 

A sárkánybetegségek felismerése

 

 

Sérülések: A sárkányok általában akkor sérülnek meg, ha egy másik példánnyal kerülnek összetűzésbe, vagy egy – szerencsés – sárkányölővel találkoznak. Ekkor van néhány jel, ami segít felismerni a sérüléseket. Ezek követezőek:

 

 

-    folyton csipog

 

 

-     szárnyát vagy valamelyik másik végtagját nem használja

 

 

-     vérzik

 

 

-     néhány pikkelyének gyökere kiszakadt bőréből

 

 

-     sebek

 

 

-     kedvtelen

 

Betegségek

 

 

A kisebb sárkányoknak nem lehetnek komolyabb betegségeik, de van egyfajta „belső sérülésük”: ha próbálnak tüzet fújni, még nem szokott hozzá szájuk a hirtelen érkező hőhöz és ezért megégethetik torkukat. Ez rettenetesen tud fájni és sajnos, csak az idő és alvás tudja meggyógyítani. Ennek a betegségnek a tünetei:

 

 

-          a sárkány nem hajlandó tüzet fújni

 

 

-          a sárkány nem hajlandó kinyitni száját

 

 

-          kedvtelen

 

 

-          kullogva jár

 

 

-          keveset eszik-iszik

 

 

-          szomorúan néz

 

 

-          nem hajlandó kapcsolatba lépni velünk