Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányszem

A sárkányszem

 

 


 

Az élőlények közül a sárkányok rendelkezek a legjobb látással; ugyanis a szemükben hat látóideg található, amelyek segítségével különböző fénytartományokban képes látni.

 

 

 

 

 

 

A sárkányok általában a piros és a zöld színeket halványabban látják, de a kéket sötétebben. A legtöbb sárkány akár két kilométerről is meglát egy értékes (drága)követ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szárnyas földsárkány szeme

 

 

 

 

Mivel a sárkányoknak sok veszélyes próbát kell kiállniuk életükért, szemhártyájuk alatt egy vékony, átlátszó bőrréteg helyezkedik el, olyasmi, mint a krokodiloknak. Ha például úszni akar, akkor ezt a vékony hártyát "becsukja", így lát a víz alatt anélkül, hogy megsértené a szemét!

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos, a barokk és a reneszánsz korban sokszor öltek meg sárkányokat értékes szemükért, amit teleszkópnak használtak. Lehet, hogy Galilei is sárkánylencsét használt első teleszkópjában, amíg rá nem jött, hogy az üvegből is igen jó lencsét lehet előállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárkányszemeket használtak a gótikus korban különböző gyűrűk díszítésére. Nyilván (mivel a nagy sárkányok szeme nagy), kis sárkányok szemét használták az ékszerek kicicomázására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy sárkányszemmel díszített gyűrű

 

 

Mikor időszámításunk előtt pár száz évvel még temérdek sok sárkány volt, a gyerekek érdeklődve hallgatták a sárkánytudósok meséit. De, mikor megjelentek az első sárkányölők, mindenki az ő pártjukra állt. Innentől kezdve már nem mesékkel kápráztatták el a gyerekeket, hanem különböző szervekkel, testrészekkel. A sárkányszemeket nevetségesnek tartották.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így szoktak játszani a középkori gyerekek a sárkányszemekkel. Ez elbűvölte őket

 

 

A sárkányok mikor alszanak, csak "félig" hunyják be. Tehát alvó sárkányhoz is veszélyes közeledni.