Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányok testfelépítése

 

A sárkányok testfelépítése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sárkányok a hüllőkhöz tartoznak. Más hüllőkhöz hasonlóan tojást raknak, de az utódokat gondozzák. Érdekesség, hogy az emberek mellett csak a sárkány képesek az értelmes beszédre. Ezt azonban nem minden sárkány mondhatja el magáról, elsősorban az idősebb, tapasztaltabb egyedek dicsekedhetnek vele és vannak fajok, amik egyáltalán nem tudnak.

 

 

A keleti és a nyugati sárkányok közti különbségek

 

 

 

A keleti sárkányok fejük sokkal inkább hasonlít oroszlánra, mint gyíkpofára. Több tapogató, nyúlvány helyezkedik el rajtuk, míg a nyugati és európai sárkányfajoknak szarvaik vannak előnyben. Intelligenciájuk is különbözik.

 

 

 

 

Nyúlványok, tapogatók

 

A nyúlványok valószínűleg dísznek használhatók a nőstények elcsábításában, de lehet a párbajnál ijesztő jel is, esetleg tapogatószerűség, mint a kígyóknál a nyelv. az idősebb példányoknak nagyobb a nyúlványuk. A keleti sárkányoknak nagyobbak a nyúlványaik. 

 

Szem, látás 

 

A legjobb látás a sárkányoké. Sok látóideg található szemükben, néhány sárkányfaj pedig ki is tud nagyítani szemével dolgokat, hogy jobban lássa azokat. A szemhéj alatt egy átlátszó hártya feszül, ezt használja a sárkány harc közben.

 

 

 

 

Fogak

 

 

 

 

 

 

Rémes érzés lehet, ha valakibe egy sárkányfogsor harap. Éles, kemény és recézett. Ez a három tulajdonság teszi veszedelmes fegyverré a sárkányfogat. A középkori kések egyik alapanyaga ez volt. Ha egy sárkány foga kihullik, helyébe pár hónappal később egy újabb nő, akárcsak a cápáknál.

 

Pikkely

 

Kemény, ütésálló anyagból tevődik össze egy sárkány pikkelye. Minden pikkely gyökerét eltakarja a következő pikkely hegyes éle, ugyanis egy sárkánypikkely alakja olyan, mint egy levélé. A pikkely gyökere az érzékeny bőrben fekszik, kitépni szinte lehetetlen. Tűz sem tudja elégetni a pikkelyeket, készíthető belőle akár páncélzat is. Csak a mostani acélszerkezetek és egyéb tákolmányok közelítik meg a pikkelyek ütésállóságát.

 

Vér

 

Maró hatású, ám bizonyos, ritka növények nedvével összekeverve hatásos gyógyszer. A sárkány vére fekete, olykor sötétvörös. Nagyon sok van belőle egy példánynak, de mégis kincsként védi minden cseppjét. Ha nagyon izgulunk, vagy félünk valami miatt, várjuk meg a következő páralecsapódást. Akkor a párás levendula szirmait aprítsuk fel, keverjük bele fél uncia sárkányvérbe és rakjunk hozzá pár csepp gombakivonatot (mindegy milyet, csak mérgező ne legyen). Ha készen vagyunk ezzel, öntsük át a kotyvalékot egy olyan tálba, melyben olyan kecsketejet tartottak, ami háromszor látta a teliholdat. Ezek után igyuk meg a főzetet és pár perc múlva boldogan észleljük a híres közmondás értelmét: minden rosszban van valami jó!

 

Csont

 

A sárkány csontjainak erősnek, mégis könnyűnek kell lennie, ha azt akarja, hogy minden probléma nélkül repüljön. Pajzs készíthető belőle, de kiváló ütésálló szerkezetet is lehet készíteni belőle. Egyedül az északi szárnyas jégsárkánynak van más felépítésű csontja, mint a többi sárkánynak: hideg és csúszós, a szokottnál kissé nehezebb, de erősebb.

 

Szarv

 

A sárkány ezzel szokta felöklelni ellenségét. Általában sima felületű, de van pár sárkányfaj, aminek csavaros szarva van, mint egy kecskének. Egy átlagméretű, kifejlett sárkány szarva fél méter hosszú és kissé görbe.

 

Ürülék

 

Igaz, ami igaz: rémesen büdös tud lenni egy sárkány ürüléke. Ám sok hasznos dologban segítségedre lesz. Ha vérhólyagod, vagy ha a bőröd szabálytalanságával van gondod, a sárkányürüléket szórd be virágporral és kend a bőröd azon részére, ahol valami bajod van és utána hagyd fenn öt percig! Utána pár órán belül enyhülnek a fájdalmak, egy napra rá pedig már meg is szűnik a bőrhiba.

 

Szárny

 

Denevérszárny hatalmas kiadásban. Így néz ki egy sárkány szárnya. Négylábú sárkányok esetében ötödik és hatodik végtag. Apró, alig észrevehető tüskék állnak ki a szárny vázából, mely a kórokozók ellen jó. Hártyás, félig átlátszó egy sárkányszárny, valamikor szép látvány lehet több száz, több ezer ér labirintusa (melyek a bőrlebenyben vannak).

 

Tűz

 

Már említettem, hogy hogyan okádnak tüzet a sárkányok, de azt hozzá teszem a tűz akár 1000 fokos is lehet, mely egy radiátort simán megolvasztana!

 


 

Hogy lehetséges az, hogy két szárny fel tudjon emelni egy hatalmas testet? A sárkányok főleg üreges, ám erős csontjaiknak köszönhetik ezt a tulajdonságot, de korántsem ez az egyik fő ok. Aki olvasta A fajok eredetét*, Charles Darwin-tól, értheti, hogyan alkalmazkodott egy sárkány szárnya a repüléshez és ahhoz, hogy fel tudjanak emelkedni. Ezek a nemes lények még azért is furcsák, mert három pár végtagjuk van, ami szinte lehetetlen, ha egy gerinces lények testfelépítésével kapcsolatban.

 


 

 

 

* Az 1859-ben megjelent világhírű könyv címe valójában ennél hosszabb volt: A fajok eredete a természetes kiválasztódás révén, avagy az életképes fajok fennmaradása a túlélésért folytatott küzdelemben. Könnyebb azt kimondani, hogy A fajok eredete.

 

 

 


 

 

 

 

 Az európai sárkány repül (izmait megfeszíti)