Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányok lehelete

 

A sárkányok lehelete

 

 

 

 

 

Sokakat izgat az a kérdés, mi válthatja ki azt a különleges képességet a sárkányoknál, hogy tüzet fújnak. Szerencsére 1915-ben egy nevezetes sárkánykutató, Alex Peterson megfejtette a választ. Így írta le sárkánykönyvébe, azaz saját füzetébe, melyben a sárkányokkal kapcsolatban ír feljegyzéseket:

 

Fire breather Dragon

 

 

 

 

 

„Éljen! Két év kutatás eredménye! Egy elhullott egyedet találtam és még időben boncoltam fel. Észrevettem az állkapcsában egy aprócska kitüremkedést, melyben sárgás anyagot találtam. Levittem laborvizsgálatra és az derült ki, hogy az egyfajta benzinszerű anyag, a petróleum. Ez azért is furcsa, mert a petróleum kőolajban található, nem egy elhullott lény állkapcsában. Nos, a sárkány savas nyála ha összekerül ezzel az anyaggal meggyullad! Ezen kívül rengeteg zsiradékot találtam még a sárkány nyelve alatt, ami szintén jól ég!  Éljen!”

 

 

 

 

Ez a feltevés igaz, mégiscsak furcsa az a feltevés, hogy hogyan került oda a petróleum. Bizonyára ezt sohasem tudjuk meg, ugyanis a halott sárkány könnyen és gyorsan lebomlik. Az északi szárnyas jégsárkány is furcsa. Jeges tűz? Szerencsére egy másik híres sárkánykutató, Albert Fox 1978-ban megtalálta a titok nyitját. Ő is szintén egy halott példányt talált és ennek segítségével fejtette meg a rejtélyt. Szintén sok zsiradékot és petróleumot talált a jégsárkány jobb állkapcsában, de a balrészében egy fehér anyagot, amiről később kiderült, hogy szintén egy gyúlékony anyag, a salétrom. Ha a sárkány megrázza fejét, a petróleum ráfolyik a zsírra a nyelv alatt, a jeges salétrom pedig a petróleumra. És ezek után lángra lobban a zsiradék.