Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárkánybiológia - A sárkányok életkora

 

Sárkánybiológia - A sárkányok életkora

 

 

A sárkányok életük során nagyjából egyenletes ütemben növekednek. Bár az egyes fajok maximálisan életkorát még ma is csak találgatjuk, szerencsére akadtak olyan sárkánytudósok, akik feljegyezték néhány meglehetősen idős sárkány méreteit és korát, mert ezek segítségével hozzávetőlegesen ki tudjuk számolni egy hasonló sárkány korát – hiszen az ismeretlen és az ismert korú sárkány éveinek száma ugyanúgy aránylik egymáshoz, ahogyan a testhosszuk.

 

 

 

Néhány híres, hosszú életű sárkány kora a jelenből és a múltból:

 

 

 

 

Thorfax (európai) – 304 év

Lung Vej (kínai) – 730 év

Öreg Hopp (erszényes) – 95 év

Aveloca (sárkánykígyó) – 223 év

Petites-dents (gargouille) – 376 év

Salazaar (wyvern) – 158 év

 


 

 

 

Ha a diák egy beszélő sárkány korát kívánja kideríteni, érdemes történelmi kérdéseket feltenni. A sárkányokat azonban jellemzően hidegen hagyják az emberiség eseményei, ezért hiába is untatjuk őket olyan kérdésekkel, hogy „Emlékszel-e arra, amikor Abraham Lincoln lett az USA elnöke?”, hiszen valószínűleg nem tudják, mikor történt ez. Ha azonban az adott sárkány Washington környékén él, akkor érdemes megtudakolni tőle, hogy emlékszik-e arra az időszakra, amikor a Fehér Házat építeni kezdték.

 

 

 

 

Íme néhány történelmi kérdés, amelyek jól jönnek, amikor a világ különböző tájain élő sárkányok korát szeretnénk kideríteni:

 

 

 

 

Ø  Emlékszel arra az időre, amikor még nem éltek tehenek Ausztráliában? (az első tehenek 1836-ban érkeztek az európai telepesekkel)

Ø  Emlékszel arra az időre, amikor az emberek még nem tudtak légballonnal repülni? (a Montgolfier-testvérek 1783-ban hódították meg az eget)

Ø  Emlékszel arra, amikor elefántok keltek át az Alpokon? (akkor történt, amikor Hannibál megtámadta Rómát, i. e. 218-ban)

Ø  Emlékszel arra, amikor Észak-Amerikában még nem csillagos-sávos lobogók lengtek a házakon? (az első 1777-ben, az amerikai forradalom után készült el)

Ø  Emlékszel arra, amikor fehér vitorlás fahajók kötöttek ki Amerika partjainál? (Kolumbusz 1492-ben érkezett meg)