Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb sárkányfajok bemutatása

 

Az egyszer már (tévesen) kihaltnak hitt erszényes sárkányról keveset tudunk, pedig érdemes lenne a nagyobb figyelemre. Egykoron egész Ausztráliában élt, ma már azonban már csak a délkeleten található Kék-hegységben maradt néhány példány.

 

 

Erszényes sárkány – Draco marsupialis
LAKÓHELY: sziklabarlangok a Kék-hegység eukaliptuszerdeiben
MÉRETEK: 7,5 m hosszú; 4,5-5,5 m magas
SZÍN: zöld vagy kékes
FEGYVEREI: tüzes lehelet, farokcsapás, rúgás, bokszolás
TÁPLÁLÉK: nagy testű erszényesek, néha apróbb zsákmány

 

Hopp-odú, Ausztrália


 

A Szelek-völgye, a Kata Tjuta (az Olgák) sziklái között, nem messze az Uluru (Ayers Rock) fenséges alakjától, Ausztrália közepén, talán egy hagyományos sárkánycsapda. A Hopp-odú viszont, amely egy titkos hely a Király-kanyonban, egészen biztosan az, hiszen itt a sziklák hirtelen összeszűkülnek,
és az emberek évszázadok óta tudják, hogy ide kell csalni az erszényes sárkányokat, ha foglyul akarják ejteni őket. Sajnos az erszényes sárkány – sok más ausztrál erszényeshez hasonlóan – lassan a kihalás szélére kerül egy rendkívül sikeres faj, az ember miatt.

 

Egyesek úgy vélik, hogy az afrikai, az amerikai és az ausztrál kontinensek egykoron egy földrészt alkottak. Erre egyenlőre nincs bizonyíték, mégis talán éppen ezért élnek erszényesek Ausztrálián kívül Dél-Amerikában is.