Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányok ápolása

 

A cápákhoz és krokodilokhoz hasonlóan a sárkányok is ellenállók a legtöbb fertőzéssel szemben. A sárkányfiókának azonban gyakran fáj a torka, valószínűleg azért, mert a torok felülete csak lassan keményedik meg, és időbe telik, amíg kialakul az ellenálló képesség a tűzokádáshoz szükséges gyúlékony méreggel szemben. Ha a fióka véletlenül lenyeli a mérget, akkor megsérülhet a torka, ami megfelelő kezelés híján fájdalommal és gyulladással jár.

 

 

 

Nincs szívfájdítóbb látvány egy sárkánytudós számára, mint amikor sanyarú állapotban látja kis kedvencét. Fáklya torka sokat fájt, ennek első jele mindig az volt, hogy lógatta a szárnyát és a szarvát.

 

 

 

Szegény kis Fáklya hamarosan ismét csintalanságon törte a fejét – miután kapott az orvosságomból. Ám meg kell jegyezni, hogy néha nem olyan egyszerű a sárkányt rávenni arra, hogy lenyelje a szirupot.

 

 

 

A sárkánybetegségek felismerése

 

 

 

Sérülések

 

A sárkányok általában balesetek folytán sérülnek meg vagy pedig akkor, ha más sárkányokkal vagy egy (szerencsés) sárkányvadásszal kerülnek összetűzésbe. A tünetek:

 

     vérzik (ne nyúljunk a friss sárkányvérhez, különben mi magunk szorulunk majd ápolásra!)

 

     biceg

 

     nem tud repülni

 

     csipogó hangokat ad ki

 

     bőre felszakadt, sebes

 

     pikkelyei kilazultak

 

A sérülések kezelése egyszerű, mivel a sárkányok bámulatosan rövid idő alatt meg tudják gyógyítani magukat, ezért is látunk ritkán sebeket a sárkányokon. Fontos, hogy a sárkány számára meleg környezetet biztosítsunk (legalább 55 fokot), és a felépülés idejére nyugton hagyjuk.

 

Betegségek

 

A sárkányfiókák igazából csak a torokfájásra hajlamosak, ami valójában nem is betegség, hanem belső sérülés. A tünetek:

 

     tekintete üres (az is előfordulhat, hogy nem néz a szemünkbe)

 

     szárnya elernyedten lóg

 

     rosszul tartja magát

 

     nem tud repülni

 

     hangja rekedt

 

     ingerlékeny

 

     száját nem hajlandó kinyitni

 

A kezeléshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű Dr. Drake-féle sárkányszirup. Gondot csak a szirup beadása okoz, ehhez érdemes beszerezni minél nagyobb feszítővasat, amellyel talán ki tudjuk nyitni a száját.

 

 

 

 

A sárkányszirup receptje vészhelyzet esetére

 

(ha semmiképpen sem sikerül beszerezni szabadalmaztatott szirupom).

 

Keverjünk össze 12 pint mézet 36 citrom levelével és 12 pint forró vízzel. Adjunk hozzá egy csipet sárkányport. Csak sárkányoknak adható (a sárkánypor az emberre a legcsekélyebb mennyiségben is veszélyes). Adjunk negyedóránként 2 pintet, amíg a tünetek nem enyhülnek.

 

 

 

Megjegyzés: létezik néhány ritka betegség, ami megtámadja a sárkányokat, általában egy rosszul sikerült varázslat eredményeképpen. Ilyenkor érdemes sárkányorvost felkeresni.